Historie

Eerste ijswagen 1972

Begin jaren '30 kwam mijn grootvader Francesco Ferrari samen met mijn vader Aldo en tante Leda naar Nederland. Hier gingen ze het ambacht van onze streek Luca-Pistoia uitoefenen. Namelijk het gieten van gipsen beelden. Om deze beelden te verkopen, reisden mijn vader en grootvader door heel Nederland.

 

Pioniers
De verbondenheid binnen de Italiaanse gemeenschap in Nederland was toen heel groot. Iedereen kende en hielp elkaar. Zo kwam onze familie in aanraking met het ambacht van de Italiaanse ijsbereiding. En in 1937 begonnen mijn vader, grootvader en tante Leda de firma La Toscana IJs, aan de Mecklenburgstraat in Eindhoven. Talamini van Venezia en oom Jacopino van Firenze IJs waren toen al twee jaar bezig. Samen met deze twee families mogen we La Toscana IJs de ijspioniers van Eindhoven noemen.

 

Eerste salon
Familie Ferrari Direct na de oorlog begonnen we aan de Mecklenburgstraat 53 met onze eerste echte Italiaanse ijssalon. Daar waar we voorheen de gipsen beelden goten, verkochten we nu vers ambachtelijk Italiaans schepijs. In 1975 zijn we verhuisd naar de Schootsestraat 102. In 1985 heb ik samen met mijn broer Daniele de zaak van mijn vader overgenomen. Mijn vader en moeder zijn toen teruggegaan naar Italië. In 1998 overleed mijn vader Aldo Ferrari.

 

Houten bootjes op wielen
In de beginfase hadden we alleen door mijn vader met de hand gemaakte ijskarretjes. Die zagen eruit als een soort houten bootjes op wielen. Het was een zwaar bestaan. Van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat werd heel Eindhoven afgefietst om het verse Italiaanse ijs uit te venten. Later rustten we deze bakfietsen uit met een bromfietsmotor. Hier waren onze venters uiteraard erg blij mee.


Ik herinner mij als kind nog goed dat mijn vader in de wintermaanden altijd aan het knutselen was aan de bakfietsen.Motoren vervangen en zelfs hele nieuwe bakfietsen ontwerpen en bouwen. Wij hadden in die tijd zeven bakfietsen. Onze ijsventers waren van Italiaanse en Nederlandse nationaliteit.


Zeven salons
Samen met Daniele is La Toscana binnen vijftien jaar uitgegroeid tot een keten van zeven ijssalons, inclusief de vele ijskarren. We leveren aan uiteenlopende horecazaken, de betere restaurants en andere salons. La Toscana is inmiddels een begrip in Eindhoven en omstreken. Dit is mede te danken aan het feit dat wij als enige verse boerenmelk gebruiken. Hierdoor heeft ons ijs een bijzondere eigen smaak, waarmee we ons positief onderscheiden van collega-ijsbereiders.

 

Nieuwe fabriek, nieuwe mogelijkheden
Begin 2005 hebben we een nieuwe ijsfabriek in gebruik genomen. Hier heeft La Toscana weer genoeg ruimte om verder te groeien en kunnen we nog beter inspelen op de smaakbehoeften van onze klanten.

 

Daniele
Daniele2Erg trots ben ik op mijn broer Daniele. We waren samen verantwoordelijk voor de smaak van het ijs. Helaas kregen we in maart 2000 te horen dat hij aan een ongeneeslijke vorm van kanker leed. Kort hierna, op 11 april, overleed hij op 38-jarige leeftijd. Een enorm verlies. Zonder hem had ik dit allemaal nooit bereikt samen waren wij sterk en konden we alles aan.


Derde generatie
Gelukkig heb ik veel steun aan mijn vrouw en zwager, die beiden al zo’n twintig jaar bij La Toscana werkzaam zijn. Nu ga ik met mijn gezin verder. Ik heb twee kleine kinderen. Zij motiveren mij om de 3e generatie La Toscana IJs tot stand te laten komen. Zelf hoop ik nog het 100-jarig bestaan van La Toscana te vieren in 2037!


Giorgio Ferrari