Historie
Sinds 1937
Historie
Sinds 1937
Hoe het is begonnen
Begin jaren ’30 kwam mijn oma Giorgina en opa Francesco Ferrari samen met mijn vader Aldo en tante Leda, zus van mijn vader naar Nederland. Enkele broers van mijn oma waren hun al voor gegaan. Hier gingen ze het ambacht van onze streek Lucca (Toscana) uitoefenen. Namelijk het gieten van gipsenbeelden. Ze goten gipsenbeelden die mijn opa en vader door heel Nederland verkochten.
Pioniers
De verbondenheid binnen de Italiaanse gemeenschap in Nederland was toen heel groot. Iedereen kende en hielp elkaar. Zo kwam onze familie in aanraking met het ambacht van de Italiaanse ijsbereiding. In 1937 begonnen mijn vader, opa en tante Leda de firma La Toscana IJs, aan de Mecklenburgstraat in Eindhoven. Talamini van Venezia en ome Jacopino (broer van mijn oma) van Firenze IJs waren toen al twee jaar bezig. Samen met deze twee families mogen we familie Ferrari de ijspioniers van Eindhoven noemen.
Eerste salon
Direct na de oorlog begonnen we aan de Mecklenburgstraat 53 met onze eerste echte Italiaanse ijssalon. Van het gieten van gipsenbeelden naar het verkopen van ambachtelijk Italiaans ijs. In 1975 zijn we verhuisd naar Schootsestraat 102 met onze ijsmakerij. In 1985 heb ik samen met mijn broer Daniele de zaak van mijn vader overgenomen. Mijn vader en moeder zijn toen teruggegaan naar Italië. In 1998 overleed mijn vader Aldo Ferrari.

Houten bootjes op wielen
In de beginfase hadden we alleen door mijn vader met de hand gemaakte ijskarretjes. Die zagen eruit als een soort houten bootjes op wielen. Het was een zwaar bestaan. Van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat werd heel Eindhoven afgefietst om het verse Italiaanse ijs uit te venten. Later rustten we deze bakfietsen uit met een bromfietsmotor. Hier waren onze venters uiteraard erg blij mee.
Ik herinner mij als kind nog goed dat mijn vader in de wintermaanden altijd aan het knutselen was aan de bakfietsen.Motoren vervangen en zelfs hele nieuwe bakfietsen ontwerpen en bouwen. Wij hadden in die tijd zeven bakfietsen. Onze ijsventers waren van Italiaanse en Nederlandse nationaliteit.
Ondertussen
Acht salons
Samen met mijn broer Daniele is La Toscana binnen vijftien jaar uitgegroeid tot een keten van acht ijssalons, verkopen onze ijskarren en ijswagens ijs op de bekende standplaatsen in het centrum van Eindhoven en diverse parken. We leveren aan uiteenlopende horecazaken, de betere restaurants en andere ijssalons. La Toscana is inmiddels een begrip in Eindhoven en omstreken. Dit is mede te danken aan het feit dat wij als enige verse boerenmelk gebruiken voor ijsbereiding. Hierdoor heeft ons ijs een bijzondere eigen smaak, waarmee we ons positief onderscheiden van collega-ijsbereiders.
Nieuwe fabriek, nieuwe mogelijkheden
Begin 2005 hebben we een nieuwe ijsmakerij aan de Tinelstraat in gebruik genomen. Hier heeft La Toscana weer genoeg ruimte om verder te groeien en kunnen we nog beter inspelen op de smaakbehoeften van onze klanten.
Daniele
Erg trots ben ik op mijn broer Daniele. We waren samen verantwoordelijk voor de smaak van het ijs. Helaas kregen we in maart 2000 te horen dat hij aan een ongeneeslijke vorm van kanker leed. Kort hierna, op 11 april, overleed hij op 38-jarige leeftijd. Een enorm verlies. Zonder hem had ik dit allemaal nooit bereikt samen waren we ijzersterk en konden we alles aan.
Vierde generatie
De vierde generatie klopt aan de deur om het stokje over te nemen. Mijn zoon Angelo bereidt zich voor om de voortgang van La Toscana ijs te waarborgen, om verder te groeien en te ontwikkelen op gebied van productie, verduurzaming en pure smaak van ons boerenmelk ijs en sorbet/ vegan ijs.
Zelf hoop ik nog het 100-jarig bestaan van La Toscana ijs te vieren.
Giorgio Ferrari

IJSSALONS
Werken bij
Kom langs!
Contact
info@latoscanaijs.nl
Tinelstraat 170a
5654 LX Eindhoven
Tel. 040-2520730
Openingsuren
Klik hier rechts op de betreffende vestiging
Social media
